Kauri's en Kiwi's

Kauri's en Kiwi's, typisch iets NZ's. Het lijken me interessante onderwerpen, dus nu we bij een Info Centre van de DOC met de Kauri en de Kiwi in het middelpunt zijn (we moeten hier nog wel een tijdje blijven omdat het regent) moet ik er gewoon wat over lezen. Als je naar een plaatje van de Kiwi kijkt zou je niet zeggen dat het een dier is (meer een joekel van een Kiwi als fruit). Het lijkt wek een een grote bruine bal haar net 2 poten en een lange snavel. Dit komt omdat de Kiwi een loopvogel is. Met een loopvogel wordt niet bedoeld dat ze snel weglopen of kunnen lopen omdat dit wel duidelijk is en het erg vermoeiend zou zijn om je hele leven te vliegen, maar een loopvogel is een vogel die niet kán vliegen. Dan denk je: "Waarom is een loopvogel een vogel als ie toch niet kan vliegen?". Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat zelf echt niet weet, maar de enige echte goede redenen die ik kan verzinnen zijn dat ze een snavel hebben en eieren leggen. Behalve de erg interessante informatie-teksten over het verschil tussen een gewone vogel en een loopvogel zijn er ook teksten met grappige (en interessante!) weetjes over Kiwi's. Hier volgen er een aantal:
- Bij de Kiwi broedt het mannetje, en wel 2 tot 3 maanden lang non-stop!
- De Kiwi is de vogel die het grootste ei ter wereld legt in verhouding met zijn lichaamsgrootte.
- Kiwi's komen alleen in Nieuw-Zeeland voor.
- De Kiwi stamt af van de dinosaurusvogel Moa.
- De meeste Kiwi's worden doodgemaakt door wezels, terwijl die wel 5 keer zo klein zijn!
- Een Kiwi is de enige vogel die de neusgaten aan het uiteinde van de snavel heeft. De snal is ook geen gewone snavel: het is meer een stok van 9 á 10 centimenter lang waarmee hij wormen en rupsen die 3 centimeter onder de grond verstopt zitten kan ruiken.
- Bij gewone vogels zie je piepkleine gaatjes als oren, maar bij Kiwi's zitten er abnormaal grote gaten.
- Kiwi's paren door het hele jaar, wat zeldzaam is bij dieren.
- De Kiwi's is één van de meest bedreigde dieren voor uitsterving van de hele wereld.
- De Kiwi is genoemd naar het fruit kiwi, wat ook uit NZ afkomstig is.
Behalve al deze informatie zijn er ook veel plaatjes en foto's van Kiwi's en er zijn een paar opgezette Kiwi's (gelukkig op een natuurlijke manier gestorven). Behalve die opgezette hebben we er al 3 maanden naar gezocht. Met giede moed om er één te zien gingen we naar Te Puia, waar we in het Kiwi House gelukkig toch nog 2 bewegende wolballen te zien krijgen. We hebben ze ongeacht het aantal keren dat we in een regenwoud of één of ander tropisch bos zijn geweest verder helaas nog niet gezien. We hebben bij Shantytown en bij Punakaiki wel de Weka gezien. Een paar bewerkingen op de computer en de snavel is geel in plaats van rood. Dit zou "valsspelen" zijn dus doen we dat maar niet. Nu verder over de Kauri. De Kauri is een gigantisch eboom die ook wel Woudreus genoemd wordt. Ze bereiken een diameter van 1 tot 4 meter en een hoogte van wel 150 meter (dat is dus ca. 90 keer een mens)! Vroeger waren er Kauribossen overal door Nieuw-Zeeland, maar die zijn rond 1800-1850 haast allemaal gekapt. Er zijn er nu nog maar een paar over op het Noordereialdn. In 1800-1850 was Kauri-hout heel gewild. Ook de gom. De gom is het sao van de Kauri. Om dat eruit te krijgen sloegen ze met een soort pikhouweel in de boom zodat de gom eruit liep. Hierdoor gaat de boom wel dood. Als de boom dood was kapten ze hem om. In 50 jaar houtkappen hebben de mensen voor duizenden jaren natuurwerk kapotgemaakt! Een Kauri-boom wordt 3000 tot 4000 jaar oud. Er wordt nog steeds Kauri-hout gebruikt. Dit hout is niet gekapt, want dat is inmiddels verboden, maar uit het moeras gehaald. In de buurt van de Kauri-bossen zijn wat moerassen. In die moerassen liggen nog omgevallen Kauri's. Deze zijn gemiddeld 40000 tot 50000 (dit is GEEN typfout) jaar oud! Dat in het moeras nog Kauri-bomen liggen is eigenlijk ontdekt door een boer die in de buurt zijn akkers aan het ploegen was. Opeens kwam de ploeg klem te zitten door iets hards. Na nader onderzoek bleek dit een uitsteeksel van een Kauri te zijn!
Er was nog veel meer informatie te lezen in het Info Centre, maar het is nu opgehouden met regenen en we gaan. DOC, bedankt voor deze informatieve ervaring!