Week 1

We vertrekken! Vandaag gaan we écht vertrekken! Na maandenlange voorbereidingen en dromerige fantasieën is er nu de realiteit. De school zwaait ons enthousiast uit. Dag oma, familie, vrienden, buurtjes, tot in de lente. Om 13.00 met de auto richting schiphol; je dient drie uur voor de vlucht ingecheckt te zijn. Om 19.15 stijgen we op om pakweg 30 uur later in Christchurch in NZ te landen. We vliegen Amsterdam-Londen-Singapore-Sydney-Christchurch. Wat een trip, zeg! Wat ziet de wereld er van boven indrukwekkend uit! Vaak met de neus tegen het weliswaar kleine raampje. Op het moment dat ieder in het vliegtuig slaapt, behalve wij, en de luikjes dicht moeten blijven, mogen we in de ‘keuken’ van de stewardessen kijken, ook letterlijk dus. Op dat moment vliegen we boven Afghanistan; boven zeer onbegaanbare sneeuwgebergten. Prachtig.
Het vliegen en wachten op de verschillende vliegvelden in combinatie met het feit dat zittend slapen toch een kunst apart is, brengt natuurlijk vermoeidheid. Martijn en Stan hebben rode ogen als we NZ naderen. Echter, dan is de opwinding zo groot, we zijn tenslotte aan de andere kant van de wereld, dat de stemming ‘enthousiasme’ het wint van het-moe-zijn. Na alle checks, ze zijn zéér strikt… onze bergschoenen worden zelfs ontsmet en alles wat we nog aan etenswaar bij ons hebben moet worden weggegooid, worden we warm verwelkomd door Bryan, een familielid. En daar staat ie dan, de blauwe Nissan. Hoog zittend, links rijdend maken we kennis met Christchurch op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Voor het begrip ‘stad’ zeer ruim gebouwd en rustig op de weg. Alles is groen, hoog zomer dus. Aangename temperatuur. We zullen twee nachten slapen in een art-deco stijl motel. We maken nog een wandelingetje door het centrum en vallen dan echt om. Het is nog licht als we inslapen...
De volgende dag staat de zon aan de hemel. Het is wennen aan het licht wat feller is dan op een zonnige dag in Nederland. Dit heeft vast te maken met de dunnere ozonlaag en het feit dat er zo goed als geen luchtvervuiling is. Het geeft een zeer helder zicht en de kleuren maken een intense indruk.
Vandaag verkennen we de stad Christchurch en omgeving. Het is met 303.000 inwoners de grootste stad van het Zuidereiland. Er zijn echter geen wolkenkrabbers of spitsuren maar typische elegante Engelse bouwwerken en Britse tradities. Vele prachtige tuinen en in het centrum een heuse excentriekeling genaamd de ‘Wizard’ de officiële magiër van Christchurch. In de binnenstad rondom het Cathedral Square zijn aantrekkelijke winkelstraten en sfeervolle cafés. We bezoeken de Christchurch Cathedral die in 1864 in neogotische stijl gebouwd. Verder is het driedaagse 'Buskers-festival' is net begonnen en zo pikken we hier en daar wat straattheater mee! Bryan kent de stad en laat ons de mooiste plekjes zien.
Vrijdags boffen we weer met het weer. Het ziet er wederom stralend uit. Het besef werkelijk ‘in Nieuw-Zeeland te zijn’ begint door te dringen. Bryan heeft een prachtige route uitgestippeld (Christchurch; Ashburton; Fairlie; Lake Tekapo; Mount Cook; Twizel; Lake Benmore; Omarama; Lindiss Pass; Cromwell). We passeren schitterende berggebieden. Wat een indrukken! We zijn telkens opnieuw verbaasd over de kleuren en afwisseling in het landschap. Brede valleien met lieflijk aandoende ronde groene bergen, dan een gletsjergebied (Mount Cook en Tasman Glacier) en vervolgens een droog, in allerlei bruintinten gehuld, gebied. Echt geweldig!
In Cromwell ontmoeten we Lizette (Bryan´s vrouw en nicht van Peter) en hun dochter Juliet. Met hun zullen we de komende tijd rondtrekken tot we in Invercargill, waar onze caravan staat, belanden. We hebben een splinternieuw huis voor de komende dagen tot onze beschikking; we zijn de eerste bewoners. Wat een luxe! Bryan heeft het echt goed geregeld!
De volgende dag wandelen we in de vroege ochtend door Old Crowell. Het is nog zo stil, de dag ontvouwt zich. Vervolgens met zevenen op pad met de ruime bus van Bryan. We bezoeken ‘Puzzling World’ in Wananka. Een mix van logica en creativeit in combinatie met wiskundige grappen; bedrieglijke illusies; doolhoven en optisch onwerkelijke ruimtes. Voor de kids een boeiende plek om zich e vermaken maar ook wij breken er onze hersenen!
Dan is het tijd voor ontspanning: bij het ongerepte Lake Wanaka genieten we van het zonnige weer. Wanaka is een bescheiden plaatsje in een schitterend merenlandschap met bergwegen in majestueuze hooggebergtemassief. Hier zullen we tijdens onze verdere trip zeker terugkomen!